Château Pichon-Longueville Baron - 2003 Château Pichon-Longueville Baron Grand Cru Classé

Château Pichon-Longueville Baron
2003 Château Pichon-Longueville Baron Grand Cru Classé

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    Der Jahrgang 2003 erinnert an den triumphalen Wein aus dem Jahr 1990, er ist mit 13,46% für einen Cru Classé aus dem Bordeaux ungewöhnlich alkoholstark und hat einen hohen pH-Wert, aber niedrige Säure. 31 Hektoliter pro Hektar wurden 2003 gelesen, die Cuvée besteht zu 65% aus Cabernet Sauvignon und 35% Merlot. 2004, bei einer Verkostung ‚en primeur‘ beindruckte der Wein mit seiner unglaublich intensiven, dicken und frischen Frucht mit deutlichen Aromen von Creme de Cassis, Brombeeren, Sojasauce und deutlicher Mineralik. Er klang am Gaumen über 45 Sekunden nach.
    Einige Jahre später, 2014, hat sich die Frucht und Struktur des Weines weiterentwickelt, ist aber nach wie vor sehr beeindruckend. Weiter unten zitieren wir Robert Parker, die Entwicklung des Weines ist damit sehr gut nachvollziehbar.

    Robert Parker, wine advocate, April 2004: Reminiscent of Pichon Baron’s triumphant 1990, the 2003 is powerful and alcoholic (13.46%); for a cru classe Bordeaux, with a high pH of 3.85, and low acidity (3.1);. Made from 31 hectoliters per hectare, this blend of 65% Cabernet Sauvignon and 35% Merlot exhibits an inky/purple color along with a big, thick, juicy nose of soy sauce, blackberries, creme de cassis, minerals, and flowers.
    Full-bodied and powerful, with terrific fruit purity as well as depth, this beauty should become increasingly delineated as it evolves in barrel. The finish lasts for 45+ seconds. Anticipated maturity: 2009-2025.

    April 2005: A powerful, concentrated wine with an inky ruby/purple color to the rim and high alcohol (13.46%);, this low-acid, fat, fleshy wine shows notes of incense, smoke, creme de cassis, and vanilla in a pure, rich, noble, yet corpulent, full-bodied style that could possibly pass as New World Cabernet given its low acidity and forward style.
    I have no reservations about how it is going to age as there is plenty of stuffing and density to this impressively endowed wine. Anticipated maturity: 2007-2023.

    April 2006: This is a brilliantly run property year in and year out, and especially since the mid- to late 1980s has produced one of the top four or five wines made in Pauillac in virtually every vintage. With 13.4% alcohol, the 2003 is one of the most powerful efforts this chateau has ever made. Its dense purple color is accompanied by sweet, jammy creme de cassis notes intermixed with roasted herbs, smoked meats, and chocolate.
    Although ripe, dense, full-bodied, and moderately tannic, it is silky (because of its low acidity and high glycerin); as well as accessible. It should firm up in the bottle, and be at its peak between 2008-2025.

    Robert Parker, wine advocate, August 2014:

    "A brilliant effort, this 2003 displays a vigorous, intact, deep blue/purple color as well as notes of scorched earth, barbecue spices, incense, creme de cassis and cedarwood.
    Long, lush, medium to full-bodied, round and generous, this opulent Pauillac can be drunk now and over the next 5-8 years."

    Auszeichnungen

    Robert Parker ‚the wine advocate‘
    94 / 100 Punkten
    August 2014

    Infos

    • Erzeugnis aus: Frankreich
    • Region: Bordeaux, Pauillac
    • Wein: Rotwein
    • Jahrgang: 2003
    • Rebsorte: Cabernet Sauvignon, Merlot
    • Qualität: Pauillac
    • Alkohol in %: 13.5
    • Geschmack: trocken
    • Allergene: Enthält Sulfite
    • Ausbauart: Barriquefaß
    • Trinktemperatur in °C: 14 - 18
    • Trinkempfehlung: 2022+
    • Verschluß: Naturkork
    • Auszeichnungen: Robert Parker
    • Herstellung:

      Ausbau im Barriquefaß, je ein Drittel erste und zweite Belegung, ein Drittel älteres Holz

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