Az. Agr. Casanova di Neri - 2010 Brunello di Montalcino CERRETALTO

Az. Agr. Casanova di Neri
2010 Brunello di Montalcino CERRETALTO

360,00 € *
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12061215

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    Welcher ist besser? Tenuta Nuova oder Cerratalto?
    Warten Sie noch 20 Jahre, dann wird sich diese Frage vielleicht von alleine klären. Sofern Sie rechtzeitig ein paar Flaschen von beiden Weinen eingekellert haben.


    Monica Larner vom Wine Advocate war sich selber nicht zu 100% sicher, verständlich bei einer Bewertung auf nahezu gleichem Niveau. Lesen Sie was sie dazu meint:

    "The 2010 Brunello di Montalcino Cerretalto is a perfect wine save for the fact that I liked the 2010 Brunello di Montalcino Tenuta Nuova just a tiny fraction of a micro percentage more. I tasted both wines together blind in every configuration I could think of and went through six bottles to be extra sure of my findings. I tasted them both immediately after opening the bottles and then at different intervals up to 24 hours later. The 2 Cerretalto is arguably a more complete and a deeper wine, but it also feels slightly more propped up by that extra year of cellar aging and more pronounced oak spice. I loved the free and unhinged nature of Tenuta Nuova that exudes its true Sangiovese personality. Cerretalto, on the other hand, excels in terms of intensity, quality and winemaking, but it doesn't reflect the territory of Montalcino, to my mind, as faithfully as Tenuta Nuova. If the Montalcino signature is less important to you, you may well prefer Cerretalto.

    Either way, you can't go wrong with anything Casanova di Neri has produced in the exceptional 2010 vintage.

    Monica Larner, wine advocate, März 2016:
    "This is a towering achievement. It is delightful on every level. The 2010 Brunello di Montalcino Cerretalto is an expressive, exuberant and stunning wine that opens to a dark ruby color and rich consistency. The bouquet is never-ending with immediate intensity that is followed closely by finely-tuned aromas of black cherry, spice, grilled herb, clove, tobacco, wet earth and white truffle. A gorgeous display of elegant mineral tones rises from the bouquet with time. Later, those aromas turn to cola, licorice and tar. This wine showed an impressive evolution over the 24 hours I tasted it and delivered solid improvements each time. The mouthfeel is silky and smooth, and there's enough power here to move the wine over the palate in seamless fashion. This is a bottle for the back of your cellar."

    Falstaff März 2016:

    "Funkelndes, sattes Rubin mit feinem Granatschimmer. Perfekte Nase, duftet intensiv nach reifen Kirschen, viel Brombeere, satte, reife Frucht, wirkt dabei in keinem Moment überreif, im Hintergrund nach Tabak und Kardamon, vielschichtig.
    Strahlt am Gaumen großartig, im Ansatz viel reife, präsente Frucht, kirsche und Brombeere, entfaltet sich dann mit feinmaschigem, griffigem Tannin, tiefgründig und salzig, sehr langer Nachhall. Diesen Wein nicht runterzuschlucken fällt schwer!"

    Auszeichnungen

    Robert Parker ‚the wine advocate‘
    99+ / 100 Punkten
    März 2016
    Falstaff
    99 / 100 Punkten
    März 2016

    Infos

    • Erzeugnis aus: Italien
    • Region: Toscana
    • Wein: Rotwein
    • Jahrgang: 2010
    • Rebsorte: Sangiovese Grosso
    • Qualität: DOCG, Premiumwein
    • Alkohol in %: 14.5
    • Geschmack: trocken
    • Allergene: Enthält Sulfite
    • Trinktemperatur in °C: 16 - 18
    • Trinkempfehlung: bis 2045
    • Verschluß: Naturkork
    • Auszeichnungen: Antonio Galloni Vinous, Falstaff
    • Boden:

      Eisenhaltige Lehmböden

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