Fontodi, Bioweingut
2014 Flaccianello della Pieve

65,00 € *
Inhalt: 0.75 Liter (86,67 € * / 1 Liter)

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    Der Flaccianello ist wie der Vigna del Sorbo ein sortenreiner Sangiovese, allerdings kommen hier nur die allerbesten Trauben aus diversen Lagen zum Einsatz. Sicherlich ist er einer der größten Weine der Toskana der nur aus Sangiovese hergestellt wird. Obwohl „nur“ ein IGT Colli Toscana Centrale befindet er sich für uns in Gesellschaft bester Brunello wie Valdicava oder Casanova di Neri.

    Die Trauben werden nach der Handlese temperaturkontrolliert im Edelstahltank auf der Maische vergoren, verwendet wird die traubeneigene Hefe.

    Der junge Wein reift 24 Monate in Barriquefässern aus Tronçais- und Alliereiche, 50% der Fässer werden jährlich durch neue ersetzt. Im Schnitt verlassen jedes Jahr etwa 60.000 Flaschen dieses großartigen Weines die Azienda Agricola Fontodi.

    Antonio Galloni, Vinous, Januar 2018:

    „The 2014 Flaccianello della Pieve will probably drink well a bit earlier than the Vigna del Sorbo, as it has more midpalate creaminess, softer contours and a slightly more immediate personality. Even so, the translucent finesse of the vintage is very much in evidence. A rush of black cherry, plum, tobacco, licorice, chocolate and spice infuses the sweet, creamy finish. The 2014 spent 18 months in oak (less than was once the norm), 80% of it new.“

     

    Monica Larner, wine advocate, April 2017:

    „Like the Vigna del Sorbo, the 2014 Flaccianello della Pieve spends a few additional months in botte grande than usual. The wine still breathes in large oak cask, but the environment is slightly more reductive (oxygen-free) compared to smaller barrique, thus allowing for a more complete and slower integration that is necessary in a cool vintage like this. The result is a beautifully complete wine that takes a few minutes to spread its wings.

    The bouquet starts off with a timid personality, but soon reaches a full regime of red fruit and spice that is so specific to this celebrated selection of Sangiovese from Panzano in Chianti. The September heat (following a gray, soggy summer) helped to eventually achieve fully ripened tannins. There is no greenness or astringency to disturb the soft and velvety mouthfeel. Thanks to severe fruit selection, production of the 2014 Flaccianello della Pieve is one-third less than average. Giovanni Manetti calls 2014 “a vintage of opportunity.” Although Panzano saw less average rainfall in 2014 compared to neighboring villages, Fontodi vineyards required double the work that year. This is an impressive achievement.“

    Auszeichnungen

    Antonio Galloni Vinous
    96 / 100 Punkten
    Januar 2018
    Robert Parker ‚the wine advocate‘
    95 / 100 Punkten
    April 2017

    Infos

    • Erzeugnis aus: Italien
    • Region: Toscana
    • Wein: Premiumwein, Rotwein
    • Jahrgang: 2014
    • Rebsorte: Sangiovese
    • Qualität: Colli Toscana Centrale, IGT
    • Alkohol in %: 14.5
    • Geschmack: trocken
    • Allergene: Enthält Sulfite
    • Ausbauart: Barriquefaß
    • Trinktemperatur in °C: 14 - 18
    • Trinkempfehlung: 2019 - 2039
    • Verschluß: Naturkork
    • Auszeichnungen: Antonio Galloni Vinous, Robert Parker
    • Produkt aus biologischem Anbau: Bio nach EU Ökoverordnung
    • Biokontrollstelle: IT-BIO-014 N°6993
    • Herstellung:

      Sponhtangärung, temperaturgesteuerte Vergärung m Edelstahltank, malolaktischer Säureabbau in Barriques, 18 Monate Reife in neuen Barrqiues aus französischer Tronçais- und Alliereiche.

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