Marchesi Antinori, Tenuta Tignanello - 2015 Toscana IGT 'Solaia' Doppelmagnum

Marchesi Antinori, Tenuta Tignanello
2015 Toscana IGT 'Solaia' Doppelmagnum

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    100 Punkte für den 2015 Solaia!

    Von der sonnigsten Ecke des Hügels von Tignanello. Nur die besten Trauben des besten Weinbergs werden mit handwerklichem Können, großer Leidenschaft und Sorgfalt verarbeitet.

    Das Ergebnis ist der Solaia, einer der wichtigsten Benchmarks für Wein aus der Toskana. Nur die besten Trauben von Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc und Sangiovese kommen in Frage. Der Wein reift cirka 18 Monate in Barriques und ein weiteres Jahr auf der Flasche.

    Die ersten beiden Solaia (1978, 1979) bestanden nur aus Cabernet Sauvignon und 20% Cabernet Franc. In den folgenden Jahrgängen kam Sangiovese hinzu, der Anteil von 20% ist seitdem weitgehend gleich geblieben, bei den Anteilen der beiden Cabernets gab es kleinere Korrekturen.

    Bei der Verkostung des Jahrgangs 2015 geriet des Weinjounalist James Suckling nahezu aus dem Häuschen. Er hatte im Januar 2018 das große Glück, fünf der aufregendsten toskanischen Superweine verkosten zu dürfen: Solaia, Sassicaia, Ornellaia, Tignanello und Guado al Tasso. „And they all are incredibly exciting. Rated a perfect 100-point, Solaia is the best ever.“

    Und weiter meinte er: „. I recommend buying any of these wines, especially if you love Super Tuscan wines. Don’t miss out on 2015. It’s one of the best vintages in decades for the category which combines beautiful weather with great winemaking!“

    Den größten Part an der hohen Qualität hat die Natur geleistet. Das Jahr war heiß und sonnig während des Tages und kühl und luftig in der Nacht. So konnten die Trauben perfekt reifen und ihre Frische, die feinen Tanine und optimale Säure bewahren.

    „Das Jahr 2015 war reifer und beständiger als jedes Jahr in der jüngeren Geschichte, sogar (als) das ausgezeichnete Jahr 2016“, gestand Renzo Cotarella, der Geschäftsführer von Marchesi Antinori.

    Monica Larner, wine advocate, September 2018:

    „There is a magical infinity, a continuous loop of compatibilities, between the icon wines of Tuscany and the 2015 vintage. The stunning 2015 Solaia is solid evidence of this perfect alignment. This was a warm vintage that shows less favorably in my opinion in different parts of Italy and with other grapes that render their most elegant performances in the cooler vintages. 

    I would put pure expressions of Nebbiolo and Sangiovese in this category. 

    However, Tuscany and many of her great blended reds (made partially or fully with international grapes) operate according to a different logic. To me, their maximum expression comes when you can taste that Tuscan sunshine beaming from within. Its rays are brilliant and warm. They shine across the senses with opulence and intensity. The very name Solaia evokes the concept of sunshine and this unique Tuscan wine archetype I am referring to. 

    With the 2015 vintage, Solaia is liquid sunshine not just in name but also in fact. The bouquet is immediately soft and sensual with dark fruit, spice and sweet tobacco. The mouthfeel shows intensity and power, but you don't get any heavy residue from the dry extract (measured at 33 grams per liter). 

    Indeed, the wine feels glossy, tonic and fresh. It is composed of mostly Cabernet Sauvignon with Sangiovese and a tiny part Cabernet Franc. There is a bit of crunch or snap that comes thanks to the more acidity-prone Sangiovese grape (the wine measures 3.5 in pH). Finally, the tannins are beautifully sweet and ripe. This wine is meticulously executed, and the 2015 vintage lives up to an ideal of what we imagine Solaia to be. It will be released about a week after this review is published. 

    Some 80,000 bottles were produced.“

    Auszeichnungen

    Robert Parker ‚the wine advocate‘
    100 / 100 Punkten
    September 2018

    Infos

    • Erzeugnis aus: Italien
    • Region: Toscana
    • Wein: Rotwein
    • Jahrgang: 2015
    • Rebsorte: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
    • Qualität: IGT, Premiumwein
    • Alkohol in %: 14
    • Geschmack: trocken
    • Allergene: Enthält Sulfite
    • Trinktemperatur in °C: 14 - 18
    • Trinkempfehlung: 2021 - 2050
    • Verschluß: Naturkork
    • Auszeichnungen: Robert Parker

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